Constitution Day Quiz, Part 1, Test Your Knowledge!

1.  Q:  Has the Constitution always guided the country?

Ans:  No, originally the nation functioned under the Continental Congress and the Articles of Confederation. But after 11 years under the Articles, the U.S. Constitution was written, agreed to, and ratified by nine states (all eventually ratified but only nine were needed to have it take effect).

2.  Q:  Does the Constitution allow the Supreme Court to make law?

Ans:  No. The beginning of Article I states, “All legislative powers herein granted shall be vested in a Congress of the United States.” Any Supreme Court decision is the law of the case and it binds only the plaintiff and the defendant. The meaning of the word “all” has not been changed.

3.  Q:  Does the Constitution allow the President to make law?

Ans:  No. Executive Orders issued by the President that bind the entire nation are illicit because, as noted above, “All legislative powers” reside in Congress. An Executive Order that binds only the employees of the federal government is proper because the President should be considered to hold power much like the CEO of a corporation who can issue rules to his employees. But the entire nation is not in the employ of the President.

4.  Q:  Does the Constitution give the federal government any power in the field of education?

Ans:  No, none.

5.  Q:  Where in the Constitution is there authorization for foreign aid?

Ans:  Nowhere is there such authorization.

6.  Q:  What are the 3 branches of government named in the Constitution?

Ans: Legislative, Executive & Judicial. 

7.  Q:  Does the Constitution require a minimum age requirement for a Senator?

Ans:  Yes, one must be 30 years old.

8.  Q:  What are the Constitutional requirements for a person to be President?

Ans:  A President must be a natural born citizen (not an immigrant who became a citizen), must be 35 years of age, and must have lived in the U.S. for at least 14 years.

9.  Q:  Did the Constitution give the federal government power to create a bank?

Ans:  No, it was given power to “coin money,” meaning the power to establish a mint where precious metal could be shaped into coinage of a fixed size, weight and purity.

10.  Q:  Can treaty law supersede the Constitution?

Ans:  No.

11. Does the Constitution allow a President alone to take the nation to war?

Ans:  Absolutely not. The Constitution states very clearly that only Congress has the power to take the nation into the war.

12.  Q:  Are there any specific crimes mentioned in the Constitution?

Ans:  Yes:  treason, bribery, counterfeiting, and piracy.

How’d you do? How do you think would our politicians do? Part ll will be posted tomorrow.

Aloha, Mikie ~just a blogger (fightin’ like a girl)

PS -if an ad appears below my sign off, I had nothing to do with it. WordPress wants to force me into an upgrade which will contain no advertising.

Advertisements

3 Responses to Constitution Day Quiz, Part 1, Test Your Knowledge!

  1. […] know I did my little thing on Constitution Day (the quiz), and many of you know of our “Constitution Project” distributing FREE pocketbook […]

  2. […] Constitution Day Quiz, Part 1, Test Your Knowledge! (paualready.wordpress.com) […]

%d bloggers like this: