Constitution Day Quiz, Part II (in honor of Constitution Day -Sept 17th)

If you missed Part l of the Quiz, click here.

Continue below for Part 11

13.  Q:  Are the Bill of Rights considered part of the original Constitution?

Ans:  Many do hold that view because if the promise to add the Bill of Rights had not been made, some of the states would not have ratified the Constitution and it might no have become the “Supreme Law of the Land.”

14.  Q:  According to the Constitution, how can a President and other national officials be removed from office?

Ans: They can be impeached by a majority in the House and tried in the Senate. Impeachment is not removal, it should be considered an indictment to be followed by a trial. Two-thirds of the senators “present” must approve removal at a subsequent trial or the person who has been impeached by the House shall not be removed.

15.  Q:  What authority does the Constitution give the Vice President?

Ans:  The Vice President stands ready to take office if a President dies or becomes incapacitated. He is also President of the Senate and has the power to break a ties if one comes before it.

16.  Q:  How many amendments to the Constitution are there?

Ans:  There are 27. The first ten can be considered part of the original Constitution. And Amendment 18 was repealed by Amendment 21, which means that in 220 years, there have only been 15 amendments. Amending the Constitution is a difficult process, made so by the Founders to keep anything silly or dangerous from being added in the heat of passion.

17.  Q:  Does the Constitution say anything about illegal immigration?

Ans:  Not directly. But Article IV, Section 4 assigns to the federal government the duty to “protect each of them [the states] against invasion.” Note that it does not stipulate that an invasion be done militarily.

18.  Q:  Does the Constitution tell us how new states are added to the union?

Ans: Yes, Congress has the power to do so with a majority vote in each of its houses. It used its power, most recently, to welcome Alaska & Hawaii as the 49th and 50th states.

19.  Q:  How is an amendment added to the Constitution?

Ans: 2 Ways. Congress can propose an amendment when 2/3rds of both Houses vote to do so. It must then be ratified by either the legislature or convention in 3/4ths of the states. Amendments can also be proposed by a constitutional convention called by two-thirds of the states. Any amendment arising from a constitutional convention must also be ratified by either the legislatures or conventions in three-quarters of the states.

20.  Q:  Is the term of the President limited by the Constitution?

Ans:  Yes. In 1951, the Constitution was amended (Amendment 22) to limit anyone to two terms as President. The only President who served longer was Franklin Delano Roosevelt who served into a fourth term, but died in April 1945 shortly after the beginning his 13th year in office.

21.  Q:  Which part of Congress is designated by the Constitution as having the “power of the purse?”

Ans:  Article I, Section 7 states: “All bills for raising revenue shall originate in the House of Representatives…” If a majority in the House (218 is a majority of its 435 members) refuses to originate a bill to raise revenue for any purpose, no funds can be raised, until it passes.

22. Q:  How does the Constitution explain expelling an elected member of the House or Senate?

Ans:  Two-thirds of either the House or the Senate can expel one of its members for cause even though he or she has been elected by voters.

23.  Q:  What does the Constitution say about financing a military arm?

Ans:  Article 1, Section 8 says that the Congress can raise an army but “no appropriation of money” to fund it shall be for longer than 2 years. The same Article says Congress can provide for a navy without that same restriction regarding funding. Why? The men who wrote the Constitution feared the possibility that a standing army housed within the territory of the nation might arise and seek to take power. But they did not fear that a navy would try to do that because a navy and its weaponry did not reside within the nation, only at sea or coastal seaports. 

24.  Q:  How many times is the word ‘democracy’ mentioned in the Constitution?

Ans:  None. America is a Constitutional Republic, not a Democracy. A Democracy ruled by the majority can be persuaded to take away freedoms and property. Under a Constitutional Republic, such power does not exist.

Aloha, Mikie ~just a blogger (fightin’ like a girl)

PS -if an ad appears below my sign off, I had nothing to do with it. WordPress wants to force me into an upgrade which will contain no advertising.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: