Constitution Day, September 17

September 17, 2016

The Constitution is the supreme law of the land. It was completed on September 17, 1787 with its adoption by the Constitutional Convention in Philadelphia, Pennsylvania and later ratified by the states at their various state conventions. It is the single thing that separates us from all other countries in the world.

The Daughters of The American Revolution in 1929 dedicated their Constitutional Hall (the largest concert hall in Washington, D.C) in tribute to the Constitution (hat-tip The Daily Flag News). In 1955, the DAR petitioned Congress to set aside the week of September 17-23 each year, to be dedicated for the observance of Constitution Week. The resolution was later adopted by the U.S. Congress and signed into public law on August 2, 1956, by President Dwight D. Eisenhower.

If you would like to take a FREE online course on the US Constitution, click here. It’s never too late to learn it for the first time or to take a refresher course.

Aloha, Mikie ~just a blogger (fightin’ like a girl)

~Psst, tired of politics? Check out Travel in the Categories drop down menu (right side panel) for my blogs posted from interesting locations during my travel adventures.

Advertisements

Constitution Day Quiz, Part II (in honor of Constitution Day -Sept 17th)

September 19, 2013

If you missed Part l of the Quiz, click here.

Continue below for Part 11

13.  Q:  Are the Bill of Rights considered part of the original Constitution?

Ans:  Many do hold that view because if the promise to add the Bill of Rights had not been made, some of the states would not have ratified the Constitution and it might no have become the “Supreme Law of the Land.”

14.  Q:  According to the Constitution, how can a President and other national officials be removed from office?

Ans: They can be impeached by a majority in the House and tried in the Senate. Impeachment is not removal, it should be considered an indictment to be followed by a trial. Two-thirds of the senators “present” must approve removal at a subsequent trial or the person who has been impeached by the House shall not be removed.

15.  Q:  What authority does the Constitution give the Vice President?

Ans:  The Vice President stands ready to take office if a President dies or becomes incapacitated. He is also President of the Senate and has the power to break a ties if one comes before it.

16.  Q:  How many amendments to the Constitution are there?

Ans:  There are 27. The first ten can be considered part of the original Constitution. And Amendment 18 was repealed by Amendment 21, which means that in 220 years, there have only been 15 amendments. Amending the Constitution is a difficult process, made so by the Founders to keep anything silly or dangerous from being added in the heat of passion.

17.  Q:  Does the Constitution say anything about illegal immigration?

Ans:  Not directly. But Article IV, Section 4 assigns to the federal government the duty to “protect each of them [the states] against invasion.” Note that it does not stipulate that an invasion be done militarily.

18.  Q:  Does the Constitution tell us how new states are added to the union?

Ans: Yes, Congress has the power to do so with a majority vote in each of its houses. It used its power, most recently, to welcome Alaska & Hawaii as the 49th and 50th states.

19.  Q:  How is an amendment added to the Constitution?

Ans: 2 Ways. Congress can propose an amendment when 2/3rds of both Houses vote to do so. It must then be ratified by either the legislature or convention in 3/4ths of the states. Amendments can also be proposed by a constitutional convention called by two-thirds of the states. Any amendment arising from a constitutional convention must also be ratified by either the legislatures or conventions in three-quarters of the states.

20.  Q:  Is the term of the President limited by the Constitution?

Ans:  Yes. In 1951, the Constitution was amended (Amendment 22) to limit anyone to two terms as President. The only President who served longer was Franklin Delano Roosevelt who served into a fourth term, but died in April 1945 shortly after the beginning his 13th year in office.

21.  Q:  Which part of Congress is designated by the Constitution as having the “power of the purse?”

Ans:  Article I, Section 7 states: “All bills for raising revenue shall originate in the House of Representatives…” If a majority in the House (218 is a majority of its 435 members) refuses to originate a bill to raise revenue for any purpose, no funds can be raised, until it passes.

22. Q:  How does the Constitution explain expelling an elected member of the House or Senate?

Ans:  Two-thirds of either the House or the Senate can expel one of its members for cause even though he or she has been elected by voters.

23.  Q:  What does the Constitution say about financing a military arm?

Ans:  Article 1, Section 8 says that the Congress can raise an army but “no appropriation of money” to fund it shall be for longer than 2 years. The same Article says Congress can provide for a navy without that same restriction regarding funding. Why? The men who wrote the Constitution feared the possibility that a standing army housed within the territory of the nation might arise and seek to take power. But they did not fear that a navy would try to do that because a navy and its weaponry did not reside within the nation, only at sea or coastal seaports. 

24.  Q:  How many times is the word ‘democracy’ mentioned in the Constitution?

Ans:  None. America is a Constitutional Republic, not a Democracy. A Democracy ruled by the majority can be persuaded to take away freedoms and property. Under a Constitutional Republic, such power does not exist.

Aloha, Mikie ~just a blogger (fightin’ like a girl)

PS -if an ad appears below my sign off, I had nothing to do with it. WordPress wants to force me into an upgrade which will contain no advertising.


ACLU & Govt Elites Out To Lunch, On Vacation, AWOL or Just More Concerned With The Civil Liberties of Islamists?

September 18, 2012

It’s a sickening site witnessing Hildebeast read from prepared notes as she condemned the anti-Islam video.

That she has to read it, and that her condemnation for the brutal rape and murder of Ambassador Stevens and 3 other Americans is directed toward a YouTube video (or a cartoon, or a barbequed Quran, etc.) is what is disgusting and reprehensible! A real American (patriot?) would be boiling over with proper outrage at the repeated savagery of Muslims gone wild -all over the world, using this video as a convenient excuse to do what they do.

And this is really choice. Yesterday was Constitution Day (the anniversary of the signing of our Constitution). Visiting the website of the ACLU in preparation for this blog I am greeted by ACLU President Susan Herman, with a cheerful Happy Constitution Day! and a suggestion for how one might celebrate this occasion. It goes like this:

“Gather some patriots — cakes and ale and three-cornered hats optional — and as a party game, see if your guests can answer some basic questions about the Constitution. For example:

  1. What are the three branches of government?
  2. How many senators are there?
  3. What are the four rights guaranteed by the First Amendment?
  4. Does the Constitution establish the United States as a Christian nation?”

This begs the question, what planet does this Susan Herman person live on? And what is the targeted age group for this game? Pa-leeeeze. Whatever her salary or remuneration, she is vastly overpaid!

Just so we’re all on the same page ACLU is the American Civil Liberties Union. And irony of all ironies, looking at their suggestions for this game (espec #3 above), I wonder where the hell they have been the past few days. They must have missed the fact that our very own U.S. Department of Justice under cover of darkness, has hunted down and detained an American citizen who exercised his guaranteed First Amendment right to free speech in making the subject video.

Regarding the “gather some patriots” bit, just do not look too deep within our current cast of government officials because I can guarantee (there’s that word again), you will be sorely disappointed. They are much more concerned about political correctness and not offending Islam or the Muslim Brotherhood.

Hello Sharia, goodbye free speech in America.

Aloha, Mikie ~just a blogger (fightin’ like a girl)


%d bloggers like this: